IS-familjernas öden
Frågan omvärlden duckar för
Sedan nära två år tillbaka befinner sig 60 000–70 000 människor, främst kvinnor och barn, med koppling till Islamiska staten (IS) i lägren al-Hol och Roj i det kurdiska självstyret i Syrien. De flesta är syrier och irakier men 14 000–15 000 kommer från andra länder. Människorättsexperter, bland annat vid FN, har riktat skarp kritik mot de länder, däribland Sverige, som inte tagit hem sina medborgare, i synnerhet barnen. Förhållanden i lägren är svåra och invånarna har i strid med internationell rätt inte delgetts misstanke om brott eller åtalats. Förberedelser pågår i självstyret för att åtala en del av de utländska kvinnorna, men resurserna är små och svårigheterna många.
I denna skrift beskriver Malena Rembe, som besökt lägren, de etiska, juridiska och säkerhetsmässiga dilemman som det internationella samfundet har ställts inför i samband med hanteringen av IS-medlemmarna och deras anhöriga.
Malena Rembe har arbetat som analytiker av krigsbrott inom FN, med terrorismbekämpning på Säpo och med humanitärt arbete inom Röda korset. Idag arbetar hon bl a med förebyggande av våldsbejakande extremism.
Martina Johannesson är redaktör för detta nummer
martina.johannesson@ui.se • 08-511 768 76
Nästa nummer av Världspolitikens Dagsfrågor
handlar om konflikten i Mali
Vill du beställa fler exemplar hör av dig till info@ui.se
eller på telefon 08-511 768 05
Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans. Skriften kommer med tolv nummer per år, varav två dubbelnummer. Se vidare Utrikespolitiska Institutets hemsida www.ui.se och för uppdaterad landinformation se www.landguiden.se.